Vad kostar en begravning?

Det är en av de vanligaste frågorna vi får och samtidigt är det en av de svåraste att svara på.

En begravning kan på samma sätt som mycket annat spänna över ett stort prisintervall beroende på hur omfattande den skall vara. Kistval, annons och minnestund spelar in men även var begravningen skall hållas om den exempelvis ska hållas i en lokal där vi måste ordna med ett bärarlag för att få kistan på plats.

Vår utgångspunkt är alltid var familjs olika förutsättningar och önskemål och dessa får stå som grund i våra möten. Men då frågan om kostnader är en central punkt så kan en enkel begravning i Svenska kyrkans ordning (eller med egen officiant) i ett kapell, med en enkel kista och ett mindre blomsterarrangemang inklusive begravningsbyråns arbetskostnader och transporter hamna på omkring 18000 kr.

Med det sagt så var medelpriset för en begravning i Stockholm år 2021 37100 kr. Motsvarande summa för hela landet var 33100 kr. I denna kostnad, utöver begravningsbyråns arbetskostnader ingår de förmedlande tjänsterna som kista, urna, blommor, bärare, dödsannons samt enklare förtäring.

Efter en begravning så kan kostnader för eventuellt gravstensarbete och bouppteckning tillkomma. En gravsten kostar från ca 8000 kr och uppåt, en bouppteckning med hjälp av en advokat från 8000 kr.

Priset på olika begravningar varierar oftast beroende på följande:

  • Om det krävs flera eller långa transporter
  • Dödsannonsens storlek, val av medier och om man annonserar i flera tidningar
  • Hur många gäster man bjuder och vad man bjuder på till minnesstunden
  • Om man önskar sång- eller musiksolister till begravningen
  • Om begravningen sker i annan församling än hemförsamlingen
  • Om hemförsamlingen debiterar olika avgifter eller kanske inga avgifter alls
  • Om man väljer en familjegravplats eller endast minneslund

Önskas en direktkremation, då det förutom en enkel kista samt transport till närmaste krematorium utan någon begravningsceremoni så kan kostnaden för ett sådant upplägg hamna omkring 15000 kr. (Detta innefattar begravningsbyråns alla arbetskostnader)

Någon övre prisgräns för vad en begravning kan kosta finns egentligen inte.

Som auktoriserad begravningsbyrå har vi alltid en aktuell prislista som ni kan ta del av för att få ett exakt pris på den begravning just ni är intresserad av. Tveka inte att ringa oss så kan en av våra duktiga rådgivare berätta mer.